Seminarieverksamheten i logelokalen

2019

12 februari
Sportchefen i Malmö FF, Daniel Andersson, besöker oss och kommer att berätta
om vad som händer i Malmö FF samt om sin egen proffskarriär.  

7 mars
Vi får på nytt besök av broder Martin Gullberg som denna gång kommer berätta om punschens arrakdoftande historia och om bolaget AB Wolkes Punsch. Martin och ett gäng entusiaster har återupplivat Wolkes punsch och som nu tillverkas i liten skala och även säljs på systembolaget. Vissa Bröder har ju redan fått smaka på i samband med gradgivning men nu kommer vi att få hela historien från idé till försäljning via Systembolaget.  

14 maj Broder
Gert Sparr bjuder på sig själv i form av StandUp and SitDown. Det blir en kavalkad av händelser i Gerts liv. Från tidig ungdom till dagen Nu, berättas i ord och bild en svit av sammankopplad historia i glädje till Er. Eskapader med 100% sanning plus 10% för att höja sanningshalten.  

17 september.
Ölprovning i dansk tappning där vi provar 7 olika ölstilar under Benny Nilssons guidning. Genom att prova dessa 7 öl kommer du att tas på en smakresa som speglar den ”ölrevolution” som pågår här och nu. Microbryggerier poppar upp i snart varenda ort.

15 oktober
Den internationellt kända cancerforskaren Professor György Marco–Varga besöker oss och kommer att berätta om var cancerforskningen befinner sig idag. Han har sin bas i Lund men man kan säga att han har hela världen som sitt arbetsfält då han leder ett av världens största cancerprojekt det
så kallade ”Moonshotprogrammet” som initierades av Barack Obama samt dåvarande vicepresident Joe Biden.  

12 november
Jörgen Rasmusson ordförande i HK Malmö.
Förutom att vara VD för Löddeplåt AB med ca 80 anställda så är han också djupt engagerad inom handbollen och då framförallt inom HK Malmö. Vi kommer att få en spännande inblick i handbollsvärlden och särskilt inom HK Malmö. Jörgen kommer prata om den idrottsliga delen för klubben och klubbchefen kommer att prata om det sociala arbete som de lägger ned för att få in ungdomen i sporten. Ett mycket aktuellt ämne i dagens Malmö.  

3 december
Thomas Kristensson. Vår Broder Thomas kommer att berätta om sina utlandsengagemang som svensk officer och då särskilt om händelserna runt den stora jordbävning som han upplevde på plats i Pakistan och hur det sedan har format och påverkat hans liv.

2018


16 januari
Jan Andersson, mångårig concierge på Turning Torso, kommer att berätta om allt han vet om tillkomsten av och verksamheten vid Turning Torso.  

13 februari
Då kommer våra Bröder Martin Gullberg och Ernst Knuhtsen att berätta om sina verksamheter. Martin har bl.a. medverkat vid start och utveckling nya företag och arbetar idag via flertalet styrelser.
Ernst har ägnat mycken tid i bank och försäkringsvärlden. Arbetar idag med mental träning. Bland annat vissa spelare i MFF har lärt sig mycket av Ernst. Med gott resultat.  

13 mars
Vi får besök av Erling Nilsson och Therese Sjögran. Dvs nuvarande och tidigare sportchef i FC Rosengård. Det är uppenbart vad de ska tala om. Mycket spännande!

17 april
Broder Jonas Björk tar oss med ut på en oljeplattform. Han kommer att tala om sitt arbete på Maersk Drilling och Maerskkoncernen och vi ställer honom mot väggen med frågor som kan gälla:
– Hur man hittar olja och får upp den.
– En oljeriggs basfunktioner
– Kontrakt-varför borrkontrakt innehåller annorlunda kontraktsvillkor.
– Speciella säkerhetsåtgärder på riggen.  

18 september
Peter Svensson. Vår Styrande Mästare är placerad i heta stolen där han blir intervjuad samt berättar om sina världsomspännande resor för ABB samt om sin nu egen konsultverksamhet.  

16 oktober
Kriminalkommissarie Dan Granvik berättar historien om hur det gick till när ”Gryningspyromanen” slutligen åkte fast och blev dömd. Dan Granvik jobbade heltid i tre år med att försöka sätta dit gryningspyromanen och han var vid den tiden den enda polis som den nu 54-årige mordbrännaren kunde tänka sig att prata med.  

13 november
Vår logebroder Alexander Signäs kommer att ta oss ut på spännande äventyr. Alexander har trots sina unga år hunnit med imponerande mycket genom sina världsomspännande resor och han kommer att dela med sig av dessa strandhugg, seglatser och landstigningar.  

2017

31 januari
Ett föredrag om Brazil Jack och familjen Rhodin. Vi lyssnar på Toni Rhodins mustiga föredrag om familjens brokiga cirkusliv och fantastiska historier och hisnande äventyr.  

28 mars
Lars Frithiof. Han var VD på Sydkraft. Ordförande för Sydskånska Handelskammaren. Jobbar idag bl.a. som Seniorrådgivare till EQT med inriktning på energiifrågor.
Kåserar om livet, vardagen och villkoren i den övre finansvärlden.  

25 april
Ewa-Gun Westford. Ewa-Gun har via TV informerat oss om ett flertal mord, pyromandåd och andra kriminella handlingar på ett ”Rättframt och personligt informativt sätt”.
Borrbytjejen Ewa-Gun har mycket att berätta om från sitt yrke och vi välkomnar henne med nyfikna öron.  

23 maj.
Sten Frostander, vår egen logebroder, bjuder på ett dialogföredrag med insprängd musik. Med betoning på rockmusik från välkända Malmöbandet Troublemakers, som Sten själv spelade i, gör han en resa i musikens tecken. Troublemakers var enormt populära och drog storpublik. Det kommer att bli intressant att lyssna på Stens rockiga historia från rockens guldålder i 60-talets Malmö.   10 oktober Grus i Dojjan. Detta kultband behöver knappast någon presentation som har spelat under Krutte Hedbergs ledning sedan tidigt 70-tal. Vi får höra härlig musik och genom åren har Gruset gjort många bejublade framträdanden bland annat på Malmöfestivalen.  

24 oktober
Anders Reisnert är Stadsantikvarie i Malmö. Han är ansvarig för kulturmiljövård, vilket exempelvis innebär att hans ögon har tittat på alla bygglov såväl som rivningslov som rör kulturbyggnader i staden. Han är även ute på uppdrag som antikvariskt sakkunnig .En intressant föreläsningskväll med tyngdpunkt på kulturhistoria och byggnadsvård.